Déli Extra 1999. április 15.

Területfejlesztéssel az országkép javításáért!
A helyi kezdeményezések szerepe az országimázs alakításában

A pécsi székhelyű Magyar Áruk Klubja Egyesület 1997-ben kezdeményezett Hajrá, Hazai! programja a Mohácsi Kiállítás és Vásár alkalmából "Agrárfejlesztés és területfejlesztés - Agrárkamarák szerepe a területfejlesztésben" címmel Vitafórumot szervezett számos szakmai szervezet és vállalkozás bevonásával. A fórum célja, hogy megvitassák a helyi kezdeményezések, vállalkozási és társadalomformáló törekvések szerepét a területfejlesztés előmozdításában. A rendezvény helyszíne a Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola.

Krem József igazgató, a rendezvény házigazdája: "Változó gazdaságunkban az agrároktatás új kihívások előtt áll. Ezt egyrészről felkészülésünk az EU-csatlakozásra, másrészről a folyamatos gazdasági környezet átalakulása követeli meg. A kisvállalkozások, a családi gazdaságok szerepe az agrárgazdaság területén is jelentősen növekedett, melyhez az agrároktatásnak is igazodnia kell. Iskolánk felkészült az új ismeretek oktatására, így biztosítani tudja azt a követelményszintet, mely egy középfokú agrár-szakember számára szükséges. Az iskolánkból kikerülő végzős diákok többsége a mohácsi térségben családi, illetve kisgazdaságokban helyezkedik el. Figyelembe véve, hogy a térség agrárgazdasági adottságai kedvezőek, hisszük, hogy a gazdasági fejlődésnek, a munkanélküliség csökkentésének egyik fontos része a családi gazdaságok kialakulása, melynek előfeltétele a szakmai ismeretek elsajátítása, a képzettség megszerzése."

Weinreich László egyesületi elnök: "A most megrendezett vitafórum közvetlen témája az agrár- és területfejlesztés. Ennek ellenére a helyi lehetőségek vizsgálatakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a gazdaságfejlesztési célokon túl a területfejlesztésnek a társadalmi-gazdasági és kulturális fejlődés előmozdítása is célja, így feladata is kell, hogy legyen. Meggyőződésünk, hogy a helyi kezdeményezések szakmai, erkölcsi és anyagi támogatásával ezek életképessége biztosítható. A Hajrá, Hazai! program fontosnak tartja a helyi szerveződéseket, mivel e kezdeményezések a helyi társadalom- és kultúraformáló, illetve kultúramegőrző eszközévé is válhat, így közvetve hozzájárulnak a társadalom egészének folyamatos fejlődéséhez."

További tájékoztatás kérhető Weinreich Lászlótól - Telefon: 72/257-300, 30/9596-380