magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Mohácsi Hírlap 1999. április 23.

Négyezer látogató a vásáron

Közel négyezer érdeklődőt vonzott az április 9-10-11-én megrendezett I. Mohácsi Vásár: a Dr. Marek József Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskolában negyvenhárom gyártó és forgalmazó cég, vállalkozás mutatta be portékáját. A rendezvény keretében - amely egyúttal a Magyar Áruk Klubja által indított Hajrá, Hazai! mozgalomnak is kampánynyitója volt - tartották meg az idei Marek Napokat, ezen kívül sor került egy agrár- és területfejlesztési vitafórumra, borversenyre, de színesítették a kínálatot különféle kulturális programok is. A szervezők összességében sikeresnek tartják a vásárt, azzal a megjegyzéssel: lényegesen több helyi kiállítóra számítottak. A kiállítás megnyitása után nem sokkal agrár- és területfejlesztési vitafórumra került sor az FVM képviselőinek, a kamara munkatársainak, valamint több helyi és térségi vállalkozónak a közreműködésével.

- A túltermelési válsággal küzdő EU-nak érdeke, hogy itt ne fokozódjon a termelés, illetve termékelőállítás. Nagy kérdés viszont a honi gazdaság számára, hogy akkor miből éljenek az itt élők? - kérdezte a minisztérium Területfejlesztési osztályát képviselő Szakál Krisztina. Úgy vélte, a kényszer szülte vállalkozások sorsát eleve megpecsételi, hogy nincs információáramlás, az érintettek nem ismerik lehetőségeiket, mozgásterüket.

Agrárkamarai részről Fonód Judit megállapította: problémát okoz az is, hogy a vállalkozók többsége egyénileg kíván pályázni. Holott, ha regionális gondolkodásra térnénk át, eredményesebben juthatnánk forrásokhoz. Hozzátette: a hazai támogatási rendszert is felül kellene vizsgálni, mert a sokszor csak néhány ezer forintos juttatás aligha jelent számottevő segítséget.

Az egyes területek problémáinak taglalásakor több hozzászóló is megerősítette: a nagypolitika szintjén mintha egyáltalán nem foglalkoznának ezekkel a kérdésekkel. - Nincs párbeszéd: hiába juttatjuk el különböző csatornákon a feltevéseinket, javaslatainkat, nem kapunk választ. Agrárfórumokon a tárca képviselői mindig "sietnek", a kérdéseket, hozzászólásokat sosem várják meg - összegezték véleményüket.

Más annak a meggyőződésének adott hangot: központi részről augusztustól fog megindulni a "kijózanodás", mert az állami költségvetésből akkorra fognak hiányozni azok a tetemes összegek, amelyekkel a most tönkremenő gazdálkodók révén gyarapodott volna az államkassza.

A Kereskedelmi- és Iparkamara képviseletében Weller János úgy ítélte meg, az alapvető gondot az agrárágazatban a szabályozás hiánya jelenti. A kamarák jövőjéről szólva megállapította: e szervezetek - attól függően, hogy kötelező marad-e a kamarai tagság - alapvetően három irányba fejlődhetnek tovább.

Magáról a kiállításról - ami a rendezést és a külsőségeket illeti - egyaránt elismeréssel szóltak a vendégek és a látogatók. - Két éve vagyok rendszeres résztvevője hasonló rendezvényeknek, s ez alapján nyugodtan kijelenthetem: a szervezők minden tekintetben méltó körülményeket teremtettek - mondja a budapesti Stipsits Péter, aki konyhafelszerelési eszközöket mutat be az érdeklődőknek. - Az emberek zöme inkább csak nézelődik: kicsit mintha furcsállanák, hogy itt vásárolni is lehet.

-Tetszenek a látottak, de némiképp csodálkozom, hogy a térség jelentős számú mezőgazdasági termelője, gyártója közül csak néhányan jöttek el ide - állapítja meg Vavika Tibor, az állati takarmányokat forgalmazó mohácsi LAK-TRADE Bt. ügyvezetője-tulajdonosa. - Ilyenkor főleg a megjelenés fontos, hogy az emberek tudják-lássák, léteznek, kaphatók az itt kiállított áruféleségek.

Való igaz, az említett vállalkozásokon kívül városunkból csak a MOFA RT., a Podravka, a Korrekt Bt., a JÉ Díszfaiskola és Marosvölgyi Zoltánné kereskedő állított ki, valamint a Rádió Mohács pavilonját kereshették fel az érdeklődők. A Pécsről, Budapestről, Tatáról, Bajáról és más városokból érkező kiállítók termékeinek színvonala vegyes képet mutatott: megjelent néhány multinacionális cég is a gyártmányaival, készítményeivel, s akadtak valóban figyelemre méltó, helyenként rangos vásárok díjaival büszkélkedő portékák is. Itt-ott azonban egészen hétköznapi, sőt, bazári jellegbe hajló dolgokkal lehetett találkozni (lásd csillámporos hátú porcelánőzike).

A látogatók rögtönzött bemutatók keretében mindentudó konyhai gépekkel, eszközökkel és egy sor egyéb dologgal ismerkedhettek, s meg is kóstolhatták a helyben készített krémeket, turmixokat és süteményeket. A legtöbb látogató egyébként szombaton kereste fel a Marek Iskola sportcsarnokát és udvarát, míg a leggyérebb érdeklődés a vasárnap délelőttöt jellemezte: persze ebben nyilvánvalóan a zárónap szeles, esős időjárása is közrejátszott.

A rendezvény - ahogy azt korábban jeleztük - a Magyar Áruk Klubja Hajrá, Hazai! mozgalmának kampánynyitó eseménye volt. - Úgy véljük, az országkép javításának egyik legjobb eszköze lehet, ha minél színvonalasabb hazai áruk jelennek meg a határainkon túli piacokon, s ha ezen árucikkekhez nívós eladási struktúra is társul - vélte Weinreich László, a MÁK ügyvezetője. - Az ideérkező külföldiek számára fontos, hogy a fogadtatásnak ez a része is "hibátlan legyen", vagy legalább a nyugaton tapasztalható színvonalat megközelítő. De a magunk eszközeivel természetesen a hazai vásárlási, fogyasztói szokásokat is formálni igyekszünk.

- Ha itt körbepillantunk, azt látjuk, hogy túlnyomórészt külföldi áruk sorakoznak: jövőre mindenképpen szeretnénk javítani a hazai termékek részvételének arányán.

S vajon hogyan látják a kiállítást a szervezők? Krem Józsefet, az iskola igazgatóját és Szőke Lajost, a bajai Sziporka Bt. ügyvezetőjét kérdeztük. - Igyekeztünk úgy felfogni a szervezést, hogy egy ilyen rendezvényt előbb "be kell járatni", vagyis számunkra ez még tanulóidőszakot jelentett - mondta Krem József. - Amikor először meghirdettük a vásárt, elsősorban mezőgazdasági profilú rendezvényre gondoltunk, de utóbb nem ez a jelleg domborodott ki. A kiállítók, akikkel beszéltem, elégedettek voltak, azzal a megjegyzéssel, hogy lehetett volna több látogató is. Kétségtelen: a figyelemfelhívásra, propagandára jövőre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Az egyéb rendezvényeket, programokat - a visszajelzések alapján - ugyancsak sikeresnek minősíthetjük.

- Mit mondhatnék? - kérdez vissza Szőke Lajos. - A rossz időt leszámítva "minden szép volt, minden jó volt". Ha jövőre még több mohácsi kiállítót sikerül megmozgatnunk, bizonyára nagyobb, színesebb, még több érdeklődőt vonzó vásárt rendezhetünk. És rendezünk is! ...

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni