magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Partner Közértheti Lap - Pécs 1997.07.29.

Hajrá, Hazai !
Az Ön érdeklődésére, segítségére is szükség van !
Együtt sikerülni fog !

Nem új keletű az a kezdeményezés, mely a hazánkban megtermelt áruk védelmét jelenti. Már a reformkorban is Kossuth Lajos elnökletével Védegyletet alapítottak a hazai termékek védelme érdekében. Az akkori kezdeményezés célja az volt, hogy minden körülmények között a hazai árut részesítsék előnybe, még ha az töb- be is került külföldi társánál, vagy minőségben is gyengébb volt.
Kevesen ismerik azonban azokat a törekvéseket, melyek az elmúlt 150 évben indultak, a hazai termékek védelme érdekében. Egy a századforduló tájáról származó cipősdobozon például a ,Magyar munkás készítménye, magyar haza reménysége ! - Magyar pénzért magyar árut végy !" felirat olvasható.

Még a számolócédulákon (a mai nyugta, vagy blokk elődje) is próbálták terjesz-teni a magyar öntudatot. Egy 1928-ból származó számolócédulán a ,Pártoljuk a magyar ipart ! Pártoljuk a magyar mezőgazdaságot !" felirat olvasható .

Az 1960-as évek közepén minisztériumi támogatással jött létre a ma is sokak számára ismerős Kiváló Áruk Fóruma. A fekete háromszög az 1990 körül vált színessé és vette fel a nemzeti színeket.

Az Ipari Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium támogatását élvezi az un.koronás védjegy, melyet hivatalosan Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék jelzésnek neveznek. Többnyire kiállítások szervezésével és a hazai termékek bemutatására szolgáló katalógus kiadásával foglalkozik a Magyar Árukat Támogató Alap, mely MÁRTA elnevezéssel lett ismert.

1995-ben a Magyar Áruk Klubjával szinte egy időben alakult a Vásárolj Magyarul Mozgalom, mely azóta egyre kevesebbet hallat magáról. A hazai piacvédelem színességéből adódik, hogy hiányzik egy egységes , a hazai termékek eredetét és vásárlásuk fontosságát népszerűsítő és a modern marketing eszközöket is alkalmazó egységes kampány.

Ezt felismerve indította útjára a pécsi székhelyű Magyar Áruk Klubja (MÁK) az országos piacvédelmi kampányát, Hajrá, Hazai ! elnevezéssel. Az egységes akció során a hazai vállalkozásokat, gyártókat, forgalmazókat, kereskedelmi cégeket és természetesen a fogyasztókat is tervezi bevonni, hiszen az eredményesség csak így biztosítható.

A MÁK célja, hogy a magyar árukkal kapcsolatosan kialakult érték és egyben előítélet megváltozzon, a termékek kereslete és versenyképessége növekedjen és ezáltal a bel és külföldi piacon egyaránt sikerüljön azok presztízsét vissza-állítani.

A kampány támogatói sorában a vállalkozásokon és magánszemélyeken túl megtalálható a média is. Egyre nagyobb nyilvánosságot kap a törekvés, és erre szükség is van, hiszen csak így biztosítható, hogy minden érintett a megfelelő tájékoztatást kapjon a kampány fontosságáról. Fontos, hogy felismerjük, a saját piacunk, vállalkozásaink védelme közös érdekünk !

A kampány sikere az összefogáson alapul, és ezt tudják és vallják is a szervezők, melyet igazol jelmondatuk is - Együtt sikerülni fog ! Hajrá, hazai !

Az Ön érdeklődésére, segítségére is szükségünk van !

Magyar Áruk Klubja Tel.: 72/257-300
7633 Pécs, Esztergár L. u. 19. Fax.: 72/258-724
Levélcím: 7601 Pécs, Pf. 123. Email: hajra@hazai.hu http://www.hazai.hu

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni