Kereskedelmi Élet 1997.11.08.

Hajrá, Hazai!

Köztudott, hogy a magyar termékekkel kapcsolatban a fogyasztók véleménye erősen megoszlik. Mégis érdemes elgondolkodni azon , hogy a magyar cikkeket magyar emberek állítják elő magyar gyárakban , így a hazai gazdaság vérkeringésében mozognak. Ha minél több magyar termék kerül a boltok polcaira, ha ezek forgalmát fel tudnánk lendíteni, fokozni kell a termelést, növelni kell a munkahelyek létszámát, ezáltal csökken a munkanélküliség, kevesebbet kell fordítani az állástalanok ellátására, több pénz kerülhet fejlesztésre, fogyasztásra, más szférákba. Persze ezt az állapotot nem egy , nem két év alatt lehet elérni. De ha összefogunk sikerülhet. Ezért a kereskedők is sokat tehetnek.

A Magyar Áruk Klubja Egyesület (MÁK) 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy elősegítse a termelők, kereskedők és a fogyasztók összefogásával egy egészséges piacvédelmi kampány megvalósítását, a belső piac erősítése érdekében. A kampány elnevezése "Hajrá, Hazai". Az egyesület céljai a következők: a magyar árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban kialakult érték(elő)ítélet javítása, a magyar termékek piaci fogyasztásának, keresletének fellendítése, a magyar termékek versenyképességének javítása a bel- és külföldi piacon egyaránt, az egyesület törekvéseinek kiterjesztése a termelők, a kereskedelem és a fogyasztók felé. A fenti célok érdekében egy egységes, a hazai termék megszemélyesítésére alkalmas, eredetjelölő logo (jelzés) bevezetése a hazai piacon. A MÁK azokat a tagokat - hazai gyártókat, forgalmazókat, kereskedelmi cégeket és természetesen a fogyasztókat, erkölcsi támogatókat - gyűjti maga köré, akikkel együtt kitűzéseit megvalósíthatja. A MÁK számít a KISOSZ-tagokra, kereskedőkre és vendéglátós vállalkozókra egyaránt.

Tájékoztatás kérhető az alábbi címen és telefonszámon:

Magyar Áruk Klubja "Hajrá, Hazai!" 7633 Pécs, Esztergár L. u. 19.

Levélcím: 7601 Pécs, Pf. 123 Telefon: 72 / 257-300, 30 / 596-380, Fax: 72 / 224-814