magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Magyar Nemzet Online - 2002. február 12.

A magyar kód: 599

Zsohár Melinda

Országértékelő beszédében Orbán Viktor volt miniszterelnök régi-új mozgalmat hirdetett meg: ha vásárolunk, az 599-cel kezdődő kódszámú terméket emeljük le a polcról. A Széchenyi és Kossuth óta, időről időre feléledő mozgalom a magyar munkahelyek védelmében aktuális ismét.

Nem könnyű pontosan megállapítani, mi is számít magyar terméknek, de az Európai Unióban alkalmazott gyakorlat alapján kategorizálhatunk mi is - mondja Weinreich László, a Magyar Áruk Klubja Egyesület elnöke. Ha egy áru úgynevezett "gyártelepi nettó ára" száz forintnak tekinthető, s ha ebből legalább ötven forintnyi Magyarországról származó, akkor az magyar áru. Másként fogalmazva, ha a száz forintos árunak legalább a fele "magyar származású", akkor a közgazadasági megfogalmazás szerinti hozzáadott érték elve értelmében hazai terméknek tekinthető.

A Magyar Áruk Klubja Egyesület 1997-tól működik Pécsett, azóta igyekeztek országos mozgalommá szélesíteni kezdeményezésüket, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ők ugyan nem csupán a konkrét termékek választására buzdítottak, de a hazai íz, szokás és kultúra választását is szorgalmazták a nemzettudat erősítéseként. A társaság a maga tapasztalata alapján alakította ki a kategóriákat, amely iránytűként szolgál a szocializmusban létező hiánygazdálkodás múltával az egyre bővülő árutömegben eligazodni.

Nem nélkülözve egy kis humort, amolyan veszett fejsze nyeleként minősíthetjük hazai terméknek azt is, ami mindegy honnan és miből származik, de legalább magyar munkaerő közreműködésével jött létre - összegzi Weinreich László. A multinacionális cégek a profitért telepszenek hozzánk, ez nyilvánvaló, ám hazai beszállítókat foglalkoztatnak, gyártelepet, utakat építenek és legfőképpen magyar embereket alkalmaznak.

Ausztriában a hetvenes években, még az eu-s csatlakozás előtt indult útjára a "Ja, zu A!"- mozgalom, ami azt jelentette: "Igen, az A-ra!", vagyis Ausztriára. A hetvenes évektől fogva egyre több áruféleségen jelent meg a piros-fehér mezőbe nyomtatott A betű, később ez arany színűre változott, s már magas minőséget is takart. Az EU-csatlakozás előtt egy osztrák az általa vásárolt százféle árucikk 74-80 százalékát a hazai termékek közül választotta, a csatlakozás következtében berobbanó árutömeg hatására ez lecsökkent 65 százalékra. De csak egy-két évre. Utána ismét visszakúszott a megszokott mértékre, noha tudjuk, Ausztriát lélegzetelállító árubőség jellemzi. A világ minden tájáról ontják a termékeket, s a jól kereső osztrákok meg is tudják vásárolni azokat.

Civil kezdeményezésként alakították meg a Magyar Termék Mozgalmat 1994-ben, de hamvába holt a dolog, nem csatlakoztak hozzájuk - erősíti meg Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az ócska importáruk ellen foglaltak akkor ily módon állást, s persze a magyar munkahelyeket kívánták védeni ezzel. Leszögezi, ezzel az állásfoglalással szó sincs Európai Unió-ellenességről, de a már bent lévő tagországok is védik saját piacukat, állampolgáraik kenyerét.

A termék vonalkód kialakításához szükséges gyártóazonosító számot az EAN Magyarország Kht. ad ki Magyarországon bejegyzett cégeknek. Az EAN Kht. egy nemzetközi szervezet tagja, magyarországi képviseletként 2000-ben vette át ezt a tevékenységet a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetségtől. Az EAN csak ezzel foglalkozik, közel hatezer vállalkozással áll kapcsolatban. A nemzetközi listáról országonként beazonosítható kódszámtartománnyal "gazdálkodik".

599
Fotó: Pörneczi Bálint

Kérésre a gyártócégnek változó hosszúságú kódtartományt jelölnek ki, az pedig eldönti, mely termékére milyen azonosító számot helyez fel. A lényeg, hogy mindig ugyanaz az áru viseli ugyanazt a kódot. Az 599-cel kezdődő kódszámú termékek hazai termékek - szolgál részletes információkkal Tér Timea, az EAN munkatársa. Az esetek kilencven-kilencvenöt százalékában ez teljes bizonyossággal eligazítja a fogyasztót, kis hányad az, amely Magyarországon bejegyzett importőrt takar. Ezzel szemben létezik néhány százaléknyi nem 599-essel kezdődő kódszámú magyar termék, amelyet honi alapanyagból, magyar munkaerővel állítottak elő, de külföldi érdekeltségű cég forgalmazza, s az ragaszkodik saját, központja által kiadott kódjeléhez.

A változó tömegű termékek, azaz a kimért áruk bolti vásárlása esetén a kódszám sorozat mindig 2-sel kezdődik, amely nem országot jelent, hanem a súlyra vagy árra utal, s ez független az áru eredetétől. Az újságok, könyvek kódjele valamennyi országban - így nálunk is - 977-es vagy 978-as számmal kezdődik, amely mögött a termék ISSN vagy ISBN száma található. A Magyar Nemzetnél is meggyőződhetnek róla.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni