magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

PR Herald 1997./11.

Két éves a MÁK

A "HAJRÁ, HAZAI!" MOZGALOM

A Magyar Áruk Klubja Egyesület (MÁK) 1995-ben néhány magánszemély alapította abból az egyszerű felismerésből: ha a hazai fogyasztó a magyar termékek vásárlását részesíti előnyben, az kihat azok minőségének és küllemének javulására is, sőt hosszú távon új munkahelyek teremtéséhez is vezethet.

Az egyesület alapszabálya szerint a MÁK "meg kívánja teremteni tagjainak összehangolt tevékenysége útján a magyar áruk, termékek, szolgáltatások piaci fogyasztásának, vásárlói keresletének fellendítését, a nemzeti termékek vásárlási kultúráját. Ennek érdekében felvilágosító, marketing és reklámtevékenységet is végez, valamint közreműködik a magyar termelők érdekvédelmének biztosításában..."

Együtt a sikerért

Az egyesület működése alatt részt vett a Vásárolj Magyarul! akció meghirdetésében és elindításában, rendszeres szószólója a hazai piacvédelemnek, valamint több vállalkozásnak segített érdekérvényesítési tanácsokkal.

Összegezve két év tapasztalatait, megállapíthatjuk, hogy a legfontosabb feladat a társadalmi összefogás megvalósítása az egységes piacvédelmi kampányok sikere érdekében. Azt követően, hogy sikerül megszervezni az összefogáson alapuló akciósorozatot, csak arra van szükség, hogy mindenki annyit tegyen meg a hatékonyság érdekében, amennyit lehetőségei megengednek. Petőfi Sándor szavaival: "...kötelesség, mit az ember a hon jólétéért teszen." Ennek felismeréseként hirdették meg ez év májusában "Hajrá, Hazai!" elnevezéssel az országos piacvédelmi akciósorozatot.

Mi számít magyarnak ?

A Magyar Áruk Klubja is azok között volt (cégek, szakmai szervezetek és köztestület ), akik 1995. november 7-8-án elfogadták a magyar termék, magyar szolgáltatás követelményrendszerét, amely összhangban van a nemzetközi szabályozással.

1.) Magyar terméknek azt tekintjük, amelyet teljes egészében Magyarországon termeltek, termesztettek, tenyésztettek vagy állítottak elő, vagy amelynek előállításához felhasznált import-anyagok, termékek vagy szolgáltatások aránya nem haladja meg a gyártelepi ár 49%-át,

2.) Magyar szolgáltatónak tekintjük azt a gazdasági társaságot, társadalmi szervezetet vagy magánszemélyt, amely/aki minimum 90%-ban magyar állampolgárokat foglalkoztat.

3.) Magyar gyártónak tekintjük azt a gazdasági társaságot, vállalkozást, társadalmi szervezetet, alapítványt, amelyet Magyarország törvényeivel összhangban hoztak létre, magyarországi cégbíróság bejegyzett, és amelynek bejegyzett irodája, központi igazgatása vagy fő üzleti helye Magyarország területén van. ( Nemzeti Termék, Nemzeti Szolgáltatás Konferencia, Budapest, 1995. november 7-8. )

Miért fontos a származás jelzése ?

A Magyar Áruk Klubja felmérést végzett arra vonatkozóan, hogy a hazai piacon mennyire gyakori és változatos a termékek magyar mivoltának jelzése. A kereskedelemben kapható áruk egyre szélesedő körén fedezhető fel valamilyen származásra utaló jelzés. Megtalálható a nemzeti trikolor jelölésen kívül a "hazai áru", "hazai termék", "magyar termék", "magyar áru", sőt a "magyar találmány" jelzés is. Változatosabb megjelölésként szerepel a "Köszönjük, hogy hazai terméket vásárolt!" vagy a "Köszönjük, hogy ezt a magyar terméket választotta!" felirat.

Egységesebb a helyzet azoknál a kezdeményezéseknél, akik egységes jelölést kívántak bevezetni. Megtalálható gyűjtőjelként a Kiváló Áruk Fóruma, a Hazai Termék, Hazai Munkahely, a Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék és a Vásárolj Magyarul! jelölés is. Mindezekből kitűnik, hogy az egységes jelülés bevezetése fontos és időszerű. Hasonló a helyzet a magyar gyártók, magyar szolgáltatók esetében is.

A 152.000 Magyarországon bejegyzett vállalkozásnál végzett felmérésből kitűnik, hogy 2112 vállalkozás elnevezésében szerepel a "magyar", 1557 vállalkozásnál a "hun, hungaro, hungary...", 13 vállalkozásánál a "hazai" szó, és itt lehet megemlíteni a 295 "Pannónia" elnevezést tartalmazó vállalkozásnevet is. Ez az eredmény biztató, hiszen ez is azt látszik igazolni: mennyire fontos a származás, eredet feltűntetése, megismertetése a fogyasztókkal. E felismerések alapján kezdte meg az egyesület "Hajrá, Hazai!" elnevezéssel akciósorozatát, hogy felhívja a figyelmet a magyar termékek, magyar szolgáltatások vásárlásában rejlő nemzetgazdasági érdekekre.

Néhány példa

FUT Kötőipari Vállalkozás (zoknik) : "Gratulálunk! Ön vásárlásávalk nem csak egy jó minőségű termékre tett szert, hanem támogatott egy hazai készítőt is."

Dr. Lőrincz - Budapest (ragasztók) : "Köszönjük, hogy hazai árut vásárolt!"

Egyesült Vegyiművek Rt - Budapest (Ultra és más termékek): "Köszönjük, hogy ezt a magyar terméket választotta!"

Törekvés Faipari Szövetkezet - Budapest (bútorok) : "Magyar áru, magyar műhelyből!"

Támogatók nélkül nem megy

Az egyesület céljainak eléréséhez a hazai gazdaság szereplőinek, valamint a médiumok támogatását kéri. A kampány támogatásnak tekint minden hír és hirdetés megjelentetését, mely ismerteti, tartalmazza a "Hajrá, Hazai!" mozgalom célkitűzéseit.

PR Herald 97/11.

Hajrá, Hazai!

Elgondolkodott Ön már azon:

Mit tehetne Ön személyesen azért, hogy csökkenjen a munkanélküliség? Hogy ha szaporodnának a munkahelyek, erősödne a magyar gazdaság, akkor mindannyian jobban élnénk? Több pénz jutna az iskolákra, a kórházakra, az utakra, stb.

Ha egyszerűen magyar terméket vásárol, akkor Ön hozzájárul ahhoz, hogy valakinek a munkahelye ne szűnjön meg? Miért ne vásárolna Ön magyar terméket, hisz ma már a magyar áruk minősége nem rosszabb a külföldieknél - az áruk pedig sok esetben alacsonyabb.

Magyar termék vásárlásával Ön végsősoron Önmagán segít. Egy olyan országban, ahol a munkanélküliség csökken, erősödnek a vállalatok, jut elég pénz pl. nyugdíjakra is; a dolgozó embereknek van annyi jövedelmük, hogy könnyedén megvásárolhassák, amire szükségük van.

Magyar Áruk Klubja
7633 Pécs, Esztergár L. u. 19.
7601 Pécs, Pf.: 123
Telefon: (72) 257-300; Fax: (72) 258-724
E-mail: hajra@hazai.hu
http:// www.hazai.hu

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni