RAJTAPécs! - 2001. 04. 10. A jó bornak nem kell cégér? Tegnap este a RAJTAPécs! Szerkesztője Villányban tett látogatást, talán ez a tény is aktuálissá teszi azt a cikket, amit Harka Éva írt a fehérborokról. A minapi borfogyasztás elsősorban a képen is látható vörösborra koncentrálódott, ezért külön öröm, hogy a hasonlóan nemes fehér fajtákról olvashatunk a következőkben. A szerkesztő villányi látogatása mindenesetre rányomja a bélyegét a mai szerkesztőségi munkára. A cikk tanulmányozása segítséget nyújthat áprilisi játékunk megfejtéséhez is. Mecsekaljai kistérségi borfórumot tartott a Magyar Áruk Klubja Egyesület és a Mohács - Bóly Fehérborút Egyesület Harka Éva Jó helyi borokról és a térség jövőjéről tartottak Fórumot 2001. április 6-án, a Magyar Áruk Klubja és a Mohács - Bóly Fehérborút Egyesület szervezésében. A tanácskozás a háromnapos, borkóstolóval és borversennyel is egybekötött Mohácsi Kiállítás és Vásáron zajlott, melynek a Dr. Marek József Szakközépiskola adott otthont. "A bor és e kistérség sorsa összefügg. - hangsúlyozta megnyitó beszédében Weinreich László, a MÁK elnöke, - A fejlődés lehetőségeit, a kitörési pontokat együtt kell és érdemes átgondolni." Hárs József, a Fehérborút Egyesület elnöke, egyben Bóly polgármestere elmondta, mivel egyesületük 1993-ra vezetheti vissza történetét, mondhatni, hogy a szervezet a mára ismertté vált villányi, szekszárdi, zalai borutakkal egyidőben kezdte működését. A Fehérborút célja most saját arculat kialakítása, olyan, csak erre a térségre jellemző imázs megteremtése, mely a borral foglalkozók biztos megélhetésén túl az idegenforgalom fellendülésével a borúthoz kapcsolódó települések fejlődésében is közrejátszanak. A Fehérborút Egyesület ennek érdekében önálló logóval rendelkezik, s már folyamatban van a borút állomásait jelző táblarendszer kihelyezése is. Mészárosné Pólya Diána, a Fórum moderátora szerint maga a bor a Fehérborút központi kérdése. A résztvevők - egyesületi tagok, szőlősgazdák, borászok és vendéglősök egyetértettek abban, hogy van igény a helyi borokra és vendégszeretetre, ám a borokat övező körülményes és szövevényes törvényi szabályozás, a gazdák és a vidék pénzügyi helyzete nem könnyíti meg a Fehérborút helyzetét. Hogy a térséget és a borutat ismertté és piacképessé tegyék, a résztvevők ötletbörzét rendeztek. A jövendő tervek közt ezek alapján a palackozott borok arányának növelése szerepel, s a kizárólag e térségre jellemző minőségi fehérbor kiválasztása. Utóbbi kérdés kapcsán merült fel az egyik tradicionális magyar szőlőfajta, az ún. juhfark kultiválása, melyre eredetileg a Pécsi Pezsgőgyár is alapozott. Segítséget jelenthet az ismertté válás útján a Magyarországon csak Bólyban fellelhető szokás, a már most idegenforgalmi eseménynek számító húsvéti EMMAUSZ is. A Fórum zárásaként a résztvevők megtekintették a térség bortermelőinek bemutatkozó standját, melyet a Fehérborút Egyesület és a Magyar Áruk Klubja Egyesület, a "Hajrá, Hazai!" programmal együtt, közösségi standként működtetett. A Mecsekaljai történelmi borvidék jellegzetes, illatban, zamatban gazdag boraiba, főleg a cirfandli, chardonnay, a rajnai rizling, az Olaszrizling, a királyleányka és a zöldveltelíni fajtákba - vasárnapig bele lehetett kóstolni.
Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
|