magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Új Dunántúli Napló 1998.07.01.

Országkép és kézművessiker

Nem mindegy, hogy az ország mennyiben ismert a külföldiek előtt, vagyis milyen az imázsa. Hogy Magyarország uniós felzárkózási lehetőségei milyen mértékben javulnak, annak viszont legjobb mércéje, miként használja fel a Phare-pénzeket. Erről volt szó tegnap két fórumon is a Pécs Expón.

Az ország-imázs megjelenítésével már hosszú ideje próbálkoznak különféle szervezetek, a kísérletek sorra kudarcba fulladtak - hangzott el a Hajrá, Hazai! elnevezésű pécsi egyesület által szervezett vitafórumon.

A résztvevők abban egyetértettek, az ország jelképes megjelenítése még integrációs csatlakozásunk előtt megvalósítandó feladat. Az egyéni kísérleteknek viszont nincs értelme, csak együttműködéssel tudnak eredményt elérni, s ebben kulcsszerepe van a kamaráknak - állapították meg a résztvevők. Az országképhez szorosan hozzátartozik a területek fejlettsége, s itt még sok a tennivaló. A felzárkózáshoz viszont segítséget nyújt az Európai Unió Phare- programja. A megyei területfejlesztési tanács tegnapi tanácskozásán elhangzott előadásokon többek között arról is szó volt: hogyan, mire lehet felhasználni az uniós támogatásokat. Ezek a pénzek ugyanis csak meghatározott feladatokra költhetők el, s erre pályázni kell. Dél-Dunántúl a Dél-Alfölddel együtt kiemelt mintarégió, a programokra 8 millió ECU áll rendelkezésre. Idén negyedik alkalommal mutatkoznak be közös kiállításon a baranyai kézművesek a Pécs Expón. A szektor erősödését mutatja, hogy négy év alatt megnégyszereződött a résztvevők száma (30). Míg tegnap tartott sajtótájékoztatójukon a Baranya Megyei Kézműves Kamara vezetői a legfontosabb feladatnak az ágazat versenyképességének növelését nevezték meg, addig a résztvevő kézművesek tömören így fogalmaztak: a kiállítói siker eddig hagyományosan egyéni megrendelésekben is megmutatkozott.

B.G. - K.E.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni