Új Dunántúli Napló 1999. 07. 02.

Beszállítók fóruma a Pécs Expón

Német kézművesek érkeztek jó üzletek reményében

A rangos szakmai programok jegyében telt a tegnapi nap a huszadik pécsi nemzetközi vásáron. Számos üzletembert vonzott a horvát, szlovén, román üzleti nap, vele egy időben kisvállalkozói fórumot rendeztek az expón.

Szép számmal keresték fel érdeklődő látogatók is a vásárt. Mint Pacz Józseftől, a szervező PIV Kft. irodavezetőjétől megtudtuk, az első két nap során megközelítőleg 7000 ember volt kíváncsi a kiállítók újdonságaira, a gazdasági rendezvény felhozatalára az Apáczai Nevelési Központban és környezetében.

Baranya kézművesei tegnap külön is bemutatkoztak az expo keretében. Az idei vásárra 15 mester hozta el különböző szakmákból származó termékeit. Mint Birinyi Zoltán, az ágazati kamara elnöke elmondta, évről évre szeretnék erősíteni a szektor részvételét a seregszemlén, hiszen a kézműves vállalkozások egyre erősebb részét adják a megye gazdaságának.

Ennek bizonyítéka az a vonzerő is, amelynek hatására ma számos chemnitzi vállalkozó érkezik Pécsre, hogy helyi, baranyai partnereket keressenek az elsősorban építőiparhoz, élelmiszeriparhoz, kőfaragáshoz, kertépítéshez és alkatrészgyártáshoz kapcsolódó terveik megvalósítására. Az üzleti találkozót ma 9,30-kor tartják a Pécsi Kereskedelmi Központban. A fórum kapcsán Klaus Hähl, a Chemnitzi Kézműves Kamara képviselője azt emelte ki, hogy Magyarország EU- csatlakozása előtt különös fontosságú az ilyen jellegű üzleti, együttműködési szálak gondozása.

Ma ugyancsak rangos szakmai programokkal folytatódik a vásár. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében cseh üzleti napot rendeznek 10 órakor. A beszállítói programmal, annak támogatási, hitelhez jutási, technológiafejlesztési lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődő vállalkozók a 10,30-kor kezdődő szakmai konferencián, a hozzá kapcsolódó konzultációs fórumon. A Magyar Reklámszövetség és a Magyar Áruk Klubja közös szakmai napja 11 órakor kezdődik a vásár központi épületében.

A kiállítók által biztosított kedvezményes vásárlási lehetőségekkel, játékos vetélkedőkkel, termékbemutatókkal a vásár a nem szakmai céllal betérő látogatók számára is hasznos, egyben kellemes időtöltést nyújt. Népszerűek a naponta 14,30-kor és 16,30-kor tartott divatbemutatók, az élelmiszerkóstolók. -- K. E.